Sağlık

Sıfır kalorili diye içmeyin! Diyet içeceklerin her yudumu sizi şeker hastalığına 1 adım daha yaklaştırıyor!

Araştırmalara göre tüketilen içecekler şekerden çok daha fazla sağlıksız içerik içeriyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yakın zamanda aspartamın “insanlar için muhtemelen kanserojen” olduğunu sınıflandırdı. 0 kalorili diyet kola gibi yapay tatlandırıcıları tüketen bireylerde, tüketmeyenlere göre tip 2 diyabet riski daha yüksektir. İşte sıfır kalori adı altında alınan diyet içeceklerinin zararları!

0 KALORİLİ İÇECEKLER ZARARLI MI?

Son zamanlarda yapılan araştırmalar sıfır kalorili içeceklerin tüketiminin sağlık açısından riskli olabileceğini ortaya koymuştur. Bu içecekler aspartam, sakarin ve stevia gibi yapay tatlandırıcılar içermekte ve “diyet” adı altında pazarlanmaktadır. Uzmanlar bu tatlandırıcıların güvenli şeker alternatifleri olmadığı konusunda uyarıyor.

Birçok çalışmada yapay tatlandırıcılar ve sıfır kalorili içecekler arasındaki ilişki, tip 2 diyabet riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Örneğin Fransız bilim adamlarının yaptığı bir araştırmada 105.588 kişinin diyeti ve sağlığı incelendi ve 972 katılımcıda tip 2 diyabet geliştiği ortaya çıktı. Bu katılımcıların, yapay tatlandırıcı tüketenlere göre bu durumu geliştirme şansının yüzde 69 daha yüksek olduğu belirlendi.

TATLANDIRICILAR DİYABETE ODAYI HAZIRLAR!

Aspartam içeren ürünleri tüketenlerin şeker hastalığına yakalanma olasılığının yüzde 63 daha fazla olduğu belirlendi. Bazı sağlık yetkilileri günlük aspartam limitlerinin hala güvenli olduğunu savunsa da bağımsız uzmanlar bu tatlandırıcıların başka sorunlara neden olabileceği konusunda uyarıyor. Diş aşınması gibi yan etkilerinin yanı sıra bu içeceklerin aşırı tüketimi sağlıksız gıdalara ve kilo alımına da yol açabilmektedir.

Sağlıklı bir diyet için daha önemli olan, doğal olarak oluşan şekerleri içeren gıdaları seçmektir. Meyve gibi doğal şeker, vitamin, mineral ve lif kaynakları içerir ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar. Ayrıca meyveler tokluk hissini artırabilir, sağlıklı kilo yönetimini sağlayabilir ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir.

TİP 2 DİYABETİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Özellikle geceleri sık idrara çıkma.

  • Sürekli susuzluk ve ağızda kuruluk hissi.

  • Şiddetli yorgunluk ve halsizlik.

  • Ani kilo kaybı ve iştah kaybı.

  • İyileşmesi daha uzun süren kesikler veya yaralar.


haberduzici.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu