Haber

HÜDA PAR adaylarını tanıttı: ‘Milletin gündemi seçim değil geçim meselesi’

HÜDA PAR, Mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesinde Van’da ‘Belediye Başkanı Adaylarının Tanıtılması’ konulu bir program düzenledi. Programda konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, partisinin; Van, Bitlis, Ağrı, İpekyolu, Tuşba, Muradiye, Hani, Karlova, Dargeçit, Kovancılar ve Üçocak Belediye Başkanları adaylarını açıkladı. Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’na Mehmet Mehdi Oğuz, Bitlis Belediye Başkan Adayı’na Cengiz Karakaya, Ağrı Belediye Başkan Adayı’na ise Arif Yılmaz aday gösterildi.

Yapıcıoğlu konuşmasında şunları söyledi:

HALKIN GÜNDEMİNDE GEÇİM KONUSU VAR, SİYASETİN GÜNDEMİNDE SEÇİMLER VAR: Geçimini sağlamak özellikle halkın ve dar gelirli kesimin gündemindedir. Seçimler siyasetin de gündeminde. Enflasyon oranları yeniden gündemde. Fiyat artışları yine çift haneli, hatta bazı kalemlerde geçen yıl ve ondan önceki yıl da üç haneli yani yüzde yüzün üzerindeydi. Açlık ve yoksulluk seviyeleri artıyor. İnsan yaşamının sürdürülebilmesi için ihtiyaç duyulan tüm mal ve hizmetlere harcanması gereken miktar olan insan yaşamının maliyeti her geçen gün artmaktadır. Fiyatlardaki artışın durdurulması mümkün değil. Geçtiğimiz haftalarda ise yılbaşı öncesi ve sonrasında Aralık ayında asgari ücretin belirlenmesi ve ardından emekli maaşı enflasyon oranlarının ardından maaş artışları gündeme geldi. Aralık sonu itibarıyla yapılan hesaplamalara göre Türkiye’de açlık 16 bin lirayı aştı. Açlığın sona ermesi ne anlama geliyor? 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için harcaması gereken tek para gıdadır. Yoksulluğun sonu 47 bin lira. Aralık rakamlarından bahsediyorum.

MİLLET KARANLIK DÜŞÜNÜYOR: Hayat bu kadar değerliyken açlık sınırının bir tık üstü olan taban fiyat 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Muhtemelen bir ay sonra, Şubat ortasında asgari fiyat açlık sınırının altına düşecek. Mevcut tarifeye göre asgari fiyat, cari fiyatlar esas alınarak, çalışanın yalnızca ailesi ile yiyecek, giyim, barınma, sağlık, kültür ve eğitim gibi zorunlu harcamalarına yetecek fiyattır. Bu minimum fiyatın tanımıdır. Tanımda aile yoktur. Bu tanımın değişmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu tanım değişmese bile bugünkü asgari ücret personelin kendi masraflarını bile karşılamaya yetmiyor. Yoksulluk sınırı, bahsettiğimiz tüm bu ihtiyaçları karşılamaya yetecek fiyattır. Haydi, bundan vazgeçtik. Asgari emekli maaşının 15 bin liranın altında olmaması gerektiğini söyledik. Ancak takip ettiğiniz üzere SSK ve BAĞ-KUR emeklileri başta olmak üzere asgari emekli maaşının 10 bin lira olmasına karar verildi. İnsanlar bu parayla nasıl geçineceklerini merak ediyor.

3 LİRA VERGİN 2 LİRA’SI DOLAYLI VERGİDİR: Sayın Başkan Yardımcısı, bütçeyi hazırlarken bütçede dolaylı vergilerin payının yüksek olması nedeniyle bunları kademeli olarak azaltacağımızın sözünü verdi. Bu yeterli bir tespitti, sevindiriciydi. Ama ne yazık ki bütçe rakamları açıklandığında 2024-2025-2026 bütçelerinde evet çok düşük bir azalma var ama toplamda dolaylı vergilerde 3 yıl sonunda yaklaşık yüzde bir azalma olacak. Dolaylı vergilerin yüksek olması, vergi yükünün yoksul ve düşük gelirli kesimin sırtına binmesi anlamına geliyor. Ve ne yazık ki bu sayı hâlâ çok yüksek. Yüzde altmışın üzerindedir. Kabaca söylemek gerekirse, toplanan her 3 liralık verginin 2 lirası dolaylı vergi olarak tahsil ediliyor. Ve bu, hem kazanırken hem de harcarken nakit vergi ödeyen düşük gelirli kesimin sırtında büyük bir yük olmaya devam ediyor.

REJİMİN ÇIKTIĞI İDDİASI…: Siyasetin temel misyonunun halka hizmet etmek olduğunu ancak özellikle ana muhalefet partisinin halka hizmet etmek yerine HÜDA PAR’a iftira ve hakaret ederek cehaletini ortaya koyduğunu söyleyen Yapıcıoğlu, “Normal şartlarda Ankara’da siyaset mecliste yapılır. . Siyasetin temel misyonu özellikle millete hizmet misyonudur ancak özellikle yerel düzeyde hizmet odaklı bir siyaset olmalıdır. Peki seçime hazırlanan partilerin gündeminde neler var? Bazıları evet, hizmet odaklı bir şey diyor. Ama özellikle ana muhalefet partisi biliyorsunuz. Gündemlerinde neler var? Öncelikle parlamentoda yapılan bir açıklamada genel liderler parti programımızı şu şekilde gösterdiler. Oradan başladı. Benim hakkımda konuşurken “Elinde Halife Yeşiller Partisi programı vardı” dedi. Bir işaret fişeği atıldı. Sonra Tevhid bayrağına saldırılar… Yine bildik hileler. Rejimin yaygarası kesiliyor. Çünkü başkentte ve çantada hiçbir şey yok. Heybeleri karıştırıyorlar, büyüğü çıkacak, büyüğü çıkacak, ‘laiklik kayboluyor’ diye düşünüyorlar. Kendi tarihine yabancı, kendi kültürüne Fransız, kendi milletini küçümseyen, Batı’dan gelen tercüme fikirlerini papağan gibi tekrarlayan bir zihniyet. Bununla açıkça anlaşıyor. O zaman her seçim döneminde aynı hikayeleri dinlemek zorunda kalıyoruz. Neyse onları dinlemeyeceğiz. Onların tuzağına düşmeden, gerektiğinde bilgisizliklerini, beceriksizliklerini ortaya koyarak kendi yolumuza devam edeceğiz.

GERÇEK HİZMET DÜRÜST BELEDİYEDİR: Hizmetler yerel olarak üretilmektedir. İnşallah belediyecilik anlayışımız insan odaklı hizmet anlayışıdır. Siyasette, Cenab-ı Hakk’ın şeref ve saygın kıldığı, değer verdiği kişinin şerefini koruyarak, kişiyi maddi ve manevi yönden geliştirmek ve ona en uygun hizmeti sunmak için yola çıkmaktır. Biz yola çıktığımız günden bu yana politikamızın insan odaklı olduğunu, amacımızın adaleti sağlamak olduğunu söylüyoruz. Önce insan, önce adalet gelir. Gerçek hizmet dürüst belediyeciliktir. İnşallah özgür ekiplerle yönetilen belediyeler şeffaf bir yönetim ortaya koyacak, adaletten asla taviz vermeyecek ve insanlığa hizmeti esas alacaktır. Öncelikle bu dönemin belediye seçimlerinde milletin malını kendi mallarından daha iyi koruyacak takımların iktidara gelmesi gerekmektedir.

Yapıcıoğlu, konuşmasının ardından bazı il, ilçe ve belde belediye başkan adaylarını tanıttı. Program okunan dua ile sona erdi.

Yapıcıoğlu’nun Van’da açıkladığı il ve ilçe belediye başkan adayları şöyle:

Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı: Mehmet Mehdi Oğuz

Ağrı Belediyesi Lider Adayı: Arif Yılmaz

Bitlis Belediye Başkan Adayı: Cengiz Karakaya

Van Muradiye İlçe Belediye Başkanı Adayı: Kazım Bilici

Van Tuşba İlçe Belediye Başkanı Adayı: Faruk Taşan

Van İpekyolu İlçe Belediye Başkan Adayı: Bedri Bor

Elazığ Kovancılar İlçe Belediye Başkanı Adayı: Metin Suiçer

Mardin Dargeçit İlçe Belediye Başkanı Adayı: Abdurrahman Seyhan

Bingöl Karlıova İlçe Belediye Başkanı Adayı: Yavuz Bingöl

Diyarbakır Hani İlçe Belediye Başkanı Adayı: İhsan Yaşar

Elazığ Arıcak İlçesi Üçocak Beldesi Belediye Başkan Adayı: Semih Adal

(HABER MERKEZİ)

haberakseki.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu