Teknoloji

Göbekli Tepe ve birçok antik kalıntının depremde verdiği hasar ortaya çıktı

Ülkemizde ve Suriye’nin kuzeyinde büyük tahribatlara neden olan depremlerin gölgede kalan sonuçlarından biri de antik kalıntıların durumudur. Bu kalıntıların en önemlilerinden biri de hiç şüphesiz Şanlıurfa’da bulunan Göbekli Zirve antik kentidir.

Depremler, çağdaş binalara ve yerleşim yerlerine verdiği hasar ve yıkıma ek olarak, ilk sarsıntının merkez üssünün yaklaşık 130 kilometre güneyindeki 2.000 yıllık bir kale olan Gaziantep Kalesi gibi eski yapıların da kısmen yıkılmasına ve tahrip olmasına neden oldu. .

Antik yerleşim yerlerinin hasar görmesi, birçok kişinin Türkiye ve Suriye’deki binlerce yıllık insanlık tarihini kapsayan diğer arkeolojik ve kültürel miras alanları hakkında endişelenmesine neden oldu. Halep ve Antakya gibi şehirler, binlerce yıldır insan uygarlığının merkezi oldukları için hala aktif arkeolojik kazılara ev sahipliği yapıyor.

Bu alanların belki de en değerlisi Germuş Dağları’ndaki megalitik yapılardan oluşan neolitik bir bölge olan Göbekli Tepe’dir. Göbekli Tepe, Homo sapiens tarafından inşa edilen bilinen en eski megalitik sitedir, bu da onun insanlık hikayesinin önemli bir parçası olduğu anlamına gelir. En eski dini mekan ya da en eski tapınak olarak da bilinen Göbekli Tepe’nin yerleşim yerine törensel amaçlı olduğu düşünülüyor.

Göbekli Tepe depremde hasar gördü mü?

Göbekli Tepe Araştırma Projesi ekibi, yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu’da bulunan 11 bin 500 yıllık yapının sorumluluğunu Türkiye Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün üstlendiğini söyledi. son depremde zarar görmediği haberini doğruladı.

Gaziantep Kalesi de depremde hasar gördü.

Bölge, Gaziantep’in yaklaşık 140 km doğusunda yer almakta ve depremin etki alanı içerisinde yer almaktadır. Ancak Göbekli Tepe zarar görmemiş olsa da diğer antik yerler o kadar şanslı değildi. Gaziantep Kalesi’nin yanı sıra yakın zamanda Suriye’deki iç savaşta hasar gören Halep antik kalesi de depremden etkilendi. Reuters’in haberine göre Suriye eski eserler müdürlüğü, Osmanlı dönemine ait bir değirmenin bazı bölümlerinin çöktüğü ve kaledeki caminin minaresinin bazı bölümlerinin yıkıldığını bildirdi.

Türkiye Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklama Bölgedeki müzelerde ufak tefek çatlaklar dışında önemli bir hasarın bulunmadığını ve müze koleksiyonlarına inanıldığının belirtilmesi, sarsıntı hasarına ilişkin endişeleri bastırdı. A Ancak UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü’ndeki kerpiç duvarların sarsıntı nedeniyle kaydığı belirtiliyor. . Diyarbakır’ın antik kent surları Romalılar tarafından inşa edilmiş ve Diyarbakır St. George Kilisesi girişiHafif kaymalar da rapor edilmiştir.

Depremin kültürel miras alanlarına etkileri hakkında bilgiler ulaşmaya devam ediyor. Tabii ki, birinci öncelik her zaman hayat kurtarmaktır.Ama kültürel mirasın inançta olması da gelecek için değerli…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu