Sağlık

TEB’den “Deprem mağdurlarının ilaç fiyat farkı ödememesi için düzenleme yapılmalı” çağrısı

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Lideri Arman Üney, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından Türkiye’deki tüm bölge eczacı odaları ve 46 bini aşkın meslektaşımızla seferberlik ilan ettiklerini belirtti.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Komitesi ve Denetleme Kurulu Üyeleri ile afet yönetimi koordinasyon merkezi kurduklarını, bir an önce bölgeye destek olmak için yardım çalışmaları düzenlemeye başladıklarını, ilgili kurum ve kuruluşlarla görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Üney, şunları kaydetti: 6 Şubat’ta TEB Seyyar Tır Eczanesi hizmete açıldı. en kısa sürede Kahramanmaraş’a sevk ettiklerini hatırlattı.

Üney, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“İlk gün itibari ile konteyner ve sahra eczanelerimizin tedarik sürecini tamamladık. 7 Şubat itibariyle Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Gaziantep ve Adıyaman’da 5 adet konteyner eczanemizi faaliyete geçirdik. Bölgede 28 sahra eczanesi Malzeme temininin en hızlı şekilde sağlanması için Birliğimiz tarafından oluşturulan dijital sistem üzerinden ‘Afet Yardım Kampanyası’ başlattık.”

Arman Üney, gezici kervan eczane ile insülin, glikoz ölçüm kitleri ve kadın hijyen araçları, ıslak mendil, hasta bezi ve bebek bezi gibi temel ihtiyaçları mağdurlara ulaştırdıklarını söyledi.

“Depremden zarar gören vatandaşlarımızdan ilaç fiyat farkı alınmamalıdır”

Depremin olduğu ilk gün Birliğin eski hizmet binasının 250 yatak kapasiteli Afet Sonrası Barınma Merkezine dönüştürülmesine karar verildiğini anlatan “Afet Sonrası Barınma Merkezimiz meslektaşlarımıza, eczanemize, eczanemize hizmet vermeye başladı. Geçen hafta deprem bölgelerinden Ankara’ya gelen ve barınmaya ihtiyaç duyan öğrenciler ve aileleri.” dedi.

Deprem bölgesinden farklı illere giden hastalara ilaç katılım payı, muayene ücreti gibi ek ödemelerin yapılmaması için SGK ile görüşme yaptıklarını belirten Üney, SGK’nın hızlı müdahalesiyle sonuç aldıklarını söyledi.

“İlaç fiyat farkı sorunu var. Deprem bölgesinde bulunan veya başka illere gitmek zorunda kalan depremzedelerimiz ilaç alırken fiyat farkı ödemesinler diye SGK’ya talebimizi ilettik. İlaç fiyat farkı sorunu için SGK ile görüşmeler yapıldı.Bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.Yönetmelik SGK’ya bu konuda düzenleme yapması için alan sağlıyor.Zamanla bu ilaç fiyat farklarının da ortadan kalkacağını düşünüyorum. Çünkü oradaki vatandaşlar depremzedeler için böyle bir bedel ödeyecek durumda değil.”

“44 meslektaşımızı ve 21 eczacılık öğrencisini depremde kaybettik”

Eczacıların da depremden derinden etkilendiklerine işaret eden Üney, “Depremde 44 meslektaşımız, 21 eczacılık öğrencimiz ve en yakın meslektaşımız eczane teknikerlerimizi kaybettik. Hayatını kaybeden tüm meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Hayatını kaybedenlere depremde Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve eczacı camiamıza başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.” dilek tuttu

Afet bölgesinde faaliyet gösteren eczanelerin depremden etkilendiğini kaydeden Üney, “Depremden etkilenen eczanelerimizin bir an önce faaliyete geçmesi ve vatandaşlarımıza kesintisiz ilaç hizmeti vermeye başlaması birinci önceliğimizdir. bu bölgelerde ilaç hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde sunulmasını, eczacılarımızın en kısa sürede hizmet verebilmeleri için kamu otoritesi tarafından acil önlemlerin alınmasını ve öncelikli olarak uygulanmasını talep ediyoruz.” dedi.

TEB olarak bu hedef doğrultusunda tüm imkanları seferber ettiklerinin altını çizen Üney, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dün ilaç sektörü, kooperatiflerimiz ve ecza depoları temsilcileriyle bu gündemle bir araya geldik ve çok değerli bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdik. Sağlık sisteminin temel taşı olan eczacılar olarak vatandaşlarımızın yanında olduk. sadece mesleki sorumluluk, herhangi bir beklenti olmaksızın, ihtiyaç duyulan her an.Daha sonra da yapmaya devam edeceğiz.Sadece ülkemizde değil, tüm meslektaşlarımızın ve uluslararası eczacılık kuruluşlarının takdirini kazanmış çalışmalarımızı kapsayan bir rapor hazırlıyoruz. , aynı zamanda dünya çapında ve bu alandaki deneyimlerimizi ve önerilerimizi içeriyor.”

Bölgedeki bazı eczanelerin yağmalandığı iddialarının sorulması üzerine Üney, “Maalesef bu yağma süreci yaşandı. Sigorta ile ilgili yapılan çalışmalarda bunlar belirleniyor. Arkadaşlarımız da kayıpları tespit edip ödemeye çalışıyor. .” söz konusu.

tekman-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu