Karadeniz kıyılarında akıntı tehdidi
İstanbul, sıcak ve bunaltıcı havanın ardından fırtınanın etkisi altına girdi. Bu hafta etkisini gösterecek olan ve yağış getirmesi beklenen fırtına, kentin Karadeniz kıyısında ‘akıntı’ tehdidi oluşturdu. İstanbul’a yakınlığı nedeniyle günübirlik tatillerde sıklıkla tercih edilen kıyılarda boğulma vakalarının yüzde 70’ine neden olan akıntıya karşı uyarıda bulunan uzmanlar, akıntıya dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. dikkat. Profesyonel yüzücülerin bile akıntıya karşı koyamadığı belirtiliyor.
“Dip değil, açıklayıcı”
Bahse ilişkin açıklama yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. alt Jandarmadan aldığımız kayıtlara göre İstanbul’un Karadeniz kıyısındaki boğulma olaylarının yaklaşık yüzde 70’i bu akıntılardan kaynaklanıyor. Bu yüzden gerçekten tehlikeli” dedi.
Doğrudan rüzgara bağlı
Kıyılardaki uyarı tabelalarında “Karadeniz’in tuhaflığı” şeklinde anlatılan rip akıntısının rüzgarlı havayla doğrudan ilgili olduğunu belirten Prof. kıyıya yakın bölgede topuklar. Bu kırılma dalgaları daha güçlü akımlara neden olur. Bu nedenle, rüzgar doğrudan ilişkilidir. Karadeniz’den konuştuğumuz için zaten oradalar. Her türlü rüzgarın doğrudan kuzeyden güneye, kuzeydoğu ve kuzeybatıdan estiği günlerde özel dikkat gerekir. Çünkü dalgalar daha yüksek olacak. Bu nedenle debi daha yüksek” dedi.
‘Kıyıya paralel yüzün’ uyarısı
Batıda Binkılıç’tan doğuda Ağva’ya kadar tüm kıyılarda görülen “Rip Akıntısı”, İstanbulluların yaz sıcağında serinlemek için gittiği Kilyos ve Şile’de de etkisini gösteriyor. Yaklaşık 10 yıldır cankurtaranlık yapan Yılmaz Çelik, çeken akıntıdan kurtulmanın yollarından birinin de sağa sola hareket etmek olduğunu söyledi. Akıntı olursa ne yapacağınızı anlatan Çelik, “Sahilde yatay hareket edip yatay olarak sağa veya sola yüzmelisiniz. Ondan sonra akıntıdan kurtulursunuz. Ama direk yüzmeyi düşünürseniz. kıyıya paralel gitmek yerine, yorulursun, gelemezsin. Suya meydan okuyamaz gibi düşün.”
“İngiltere’de Antoni Fırtınası”
İngiltere’de “şimdiye kadarki en yağışlı altıncı Temmuz ayı”nın ardından, geçtiğimiz hafta sonu Galler ve Kuzey İrlanda’nın da dahil olduğu bölgede etkili olan “Antoni Fırtınası” nedeniyle ülkenin bazı bölgeleri şiddetli yağmur ve kuvvetli rüzgarın etkisi altına girdi. Fırtına, Kuzey Yorkshire’daki Loftus kasabasını üç yılda ikinci kez sular altında bıraktı. Sel, ilçede yaklaşık 20 evi etkiledi.
Slovenya’nın üçte ikisi sular altında
Slovenya topraklarının üçte ikisi sular altında kaldı. Cuma günü başlayan ve 3 gün süren şiddetli yağışların etkisinde kalan bölgede hasar büyük. Birçok yerleşim yeri ve tarım arazisi büyük ölçüde kullanılamaz hale gelirken, 6 kişi hayatını kaybetti. 1991 yılında bağımsızlığını kazanan ülkenin “en büyük doğal afeti” olarak kayıtlara geçen sel, hasarın 500 milyon avroyu geçeceği belirtiliyor.
ABD’de elektrik kesintileri
Kuzey Avrupa’da etkili olan fırtına nedeniyle Litvanya’da bir kişi hayatını kaybetti. İsveç’te fırtınanın şiddeti trenin raydan çıkmasına neden oldu. Kazada 2 kişi yaralanırken, çok sayıda feribot ve uçak seferleri durduruldu. Öte yandan ABD’nin doğusunu etkisi altına alan şiddetli fırtınalar 2 kişinin hayatını kaybetmesine, 1,1 milyon hane ve işyerinin elektrik kesintisi yaşamasına neden oldu.
Avrupa’da tarım, sel teslimi
İtalyan Çiftçiler Birliği Coldiretti, İtalyan bahçelerindeki 10 armuttan 6’sının bu yaz kaybolduğunu bildirdi. Çiftçiler, aşırı hava koşullarının ülkedeki mahsulleri yok ettiğinden şikayet etti. Birçok eser kayboldu. Bu, sellere, doluya, rekor yüksek sıcaklıklara ve yerli olmayan böceklerin saldırılarına atfedildi. İtalya’nın armut verimi geçen yıla göre yüzde 63 azaldı.